NetflixSerijaTVVideoteke

Priporočilo za verižno gledanje: Prostranstvo* (The Expanse)

Najboljša vesoljska serija leta je Prostranstvo (The Expanse)

Priporočilo za verižno gledanje: Prostranstvo* (The Expanse)

Prostranstvo je najboljša vesoljska opera, kar jih je v tem trenutku na televizijskem sporedu. Morda se Zvezdne steze: Discovery (Star Trek: Discovery) in Orville, ki prihajata na TV v septembru, še bolj izkažeta, a Prostranstvo (The Expanse) je postavil zares visoke standarde glede prikaza življenja v vesolju in vpliva njegovih, heh, prostranstev na razvoj človeške družbe.

Tripolarno osončje

Dogajanje postavljeno približno 200 let v prihodnost, ko je koloniziran dober del osončja, ki je sedaj razdeljeno v tri politične frakcije. Najmočnejša je seveda Zemlja, ki ima največ prebivalstva in je edini planet s pogoji za življenje. Največ bogastva ima Mars, kjer pa ljudje živijo pod kupolami, saj je vesoljska vojaška tekma požrla vire, ki so bili namenjeni teraformiranju planeta. Tretja sila so prebivalci asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom, kjer je poseljenih več asteroidov in par vesoljskih postaj. Nimajo večje politične moči ali orožja za množično uničenje in so razdeljeni v več frakcij, čeprav jih vse druži prezir do “notranjih”, t.j. vseh, ki živijo bližje Soncu od njih.

Tehnološki in medicinski preboji so omogočili dokaj hitra vesoljska potovanja, a ostajajo omejitve zakonov fizike in zmogljivosti človeškega telesa. Serija da veliko poudarka na realizem, saj so denimo vesoljske ladje zgrajene navpično, tako da pospešek potovanja ustvarja navidezno gravitacijo in ne horizontalno po vzoru obstoječih ladij in letal, kot so običajno prikazane drugod. A tehnično-inženirska plat zgodbe je zgolj podlaga na kateri se odvija politična in osebna drama.

Glavni junaki serije Prostranstvo (The Expanse) kapitan vesoljske ladje, kriminalist in političarka
Foto: Netflix

Politiki, idealisti in zapiti detektiv

Glavni junaki so v duhu Igre prestolov razpršeni daleč naokrog – tukaj celo po različnih planetih – in se do konca druge sezone še niso vsi niti srečali. Najbolj markantna junakinja je namestnica generalnega sekretarja Združenih narodov (vodilne politične sile na planetu) Chrisjen Avasarala, pretkana in neustrašna voditeljica, ki jo upodobi ameriška igralka iranskega porekla Shohreh Aghdashloo. Osrednja zgodba se odvija v vesolju, kjer spremljamo posadko vesoljske ladje Rocinante pod poveljstvom mladega in sprva zelo idealističnega kapitana Holdna ter inženirke Naomi, medtem ko na vesoljski postaji Ceres sledimo kriminalistu Millerju v iskanju pogrešane bogataševe hčere Julie Mao. Ta nit zgodbe je eden najboljših primerov ZF noirja v zadnjih desetletjih in upamo, da bo navdihnil še kakšnega.

Napeto politično ozračje in s tem življenja glavnih junakov pregrejejo nenavadni dogodki, ki so povezani z neznanimi znanstvenimi poskusi. Izkaže se, da je ena večjih korporacij odkrila t.i. protomolekulo, ki izvira zunaj osončja in z njo dela preizkuse, ki pa so vse bolj nepredvidljivi. Prve rezultate teh poskusov vidimo v prvih scenah serije, vendar se šele sredi druge sezone razkrije njihov celoten obseg in pomen.

Ton serije se vseskozi prilagaja dogajanju in posameznemu žanru, ki je takrat v ospredju (čisti ZF, noir, politični triler, vojna drama …), vendar so ti prehodi za gledalca neopazni in zmeraj v službi zgodbe. Hiter tempo dogajanja z veliko akcije je veliko pomembnejši dejavnik kot denimo kontemplacija človekovega mesta v vesolju, a to ne pomeni, da slednjega ni. Prostranstvo je pač ameriška ZF serija, kar pomeni, da so eksplozije in spopadi nujni, vseeno pa serija ponudi veliko več.

Posebno omembo si zasluži razvoj jezikov. Prebivalci asteroidnega pasu namreč govorijo kreolščino Belta, ki zveni podobo afrikanščini. Ta se je razvila iz nizozemščine z vplivi lokalnih afriških jezikov in jezika drugih zavojevalcev, Angležev, razvoj pa se je pospešil ob zmanjševanju stika s kolonialno velesilo in njeno prevlado. Iz političnega stališča je zgodba v asteroidnem pasu zelo podobna, izvedba v seriji pa je dodelana do te mere, da se skozi obe sezoni gledalec že nauči ključnih izrazov.

Usoda vesoljske ladje Donnager v seriji Prostranstvo (The Expanse)
Foto: Netflix

James S.A. Corey

Prostranstvo je posneto po seriji knjig, pod katerimi je podpisan James S.A. Corey. Kot skoraj vsak pomemben žanrski pisatelj ima ta dve začetnici v imenu, a za razliko od večine, nima prav veliko drugega. James S.A. Corey namreč ne obstaja, je le psevdonim. Za njim stojita Daniel Abraham in Ty Franck, pri čemer je slednji znan tudi kot pogost sodelavec in nekdanji asistent Georga R.R. Martina. Abraham je tudi predelal več Martinovih zgodb v stripe, skupaj s Franckom pa sta napisala tudi knjigo Honor Among Thieves iz opusa Vojne zvezd.

Zaenkrat je izšlo 6 romanov v seriji The Expanse, prvi Leviathan Wakes leta 2011, sedmi Persepolis Rising pa je napovedan za december. To je po eden na leto in preostala dva v načrtovani 9-delni seriji naj bi izšla do leta 2019. Serija pokrije prvi dve knjigi, pri čemer se finale Leviathan Wakes odvrti sredi druge sezone, zgodba druge knjige Caliban’s War pa se bo zaključila šele v tretji.

Napovednik za 2. sezono serij Prostranstvo (The Expanse)

Epizode serije Prostranstvo (The Expanse) po nujnosti ogleda

Prostranstvo je nadaljevanka in tako ni priporočljivo preskočiti nobene epizode. Kar pravzaprav ni težava, saj jih je zgolj 23 (po 42 minut), 10 v prvi sezoni in 13 v drugi. Poleg tega noben del ne daje občutka, da je namenjena raztegovanju sezone, medtem ko so različne niti zgodbe dovolj dobro napisane, da ni potrebe po zavlačevanju z razvojem zgodbe katerega od junakov, dokler ga drugi ne dohitijo.

Avtorja: Mark Fergus in Hawk Ostby. Igrajo: Steven Strait, Shohreh AghdashlooCas Anvar, Dominique TipperThomas JaneWes ChathamFlorence FaivreFrankie AdamsChad L. ColemanFrançois ChauJared Harris. Režiserji: Jeff WoolnoughTerry McDonoughBreck EisnerThor Freudenthal

Prvi dve sezoni serije Prostranstvo (The Expanse) sta na voljo na Netflixu. Tretja sezona se snema in bo prišla na spored prihodnje leto.

* Netflix še ni na voljo v slovenščini, zato so prevodi naslova serije in epizod zgolj (zelo verjetna) ugibanja. Ko bo Netflix uradno poslovenil serijo, bomo po potrebi prilagodili naslove.

Video priporočilo ZF serij za verižno gledanje: Prostranstvo (The Expanse), Zvezdne steze: Discovery (Star Trek: Discovery) in The Orville

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *