Akcija do koncaAmazon VideoHBO GoIgra prestolovNetflixPickboxSerijaTVVideo esejiVoyo

Epske serije, ki niso Igra prestolov: Vikingi, Britanija, Črna jadra, Norsemen

Epske serije, ki niso Igra prestolov: Vikingi, Britanija, Črna jadra, Norsemen

Na novo sezono Igre prestolov bo treba še dolgo čakati, zato predstavljamo serije, ki vam bodo pomagale premagati blues do aprila 2019.

 

Vikingi (Vikings)

Voyo, Pickbox, Netflix

Serija o skandinavskih zavojevalcih je postavljena na presečišče mitologije in zgodovine. Glavni junak Ragnar Lothbrok je zgodovinska osebnost, a scenariji črpajo inspiracijo tako iz arhivskih kronik kot iz nordijskih sag. Ragnar naj bi celo bil potomec Odina, vrhovnega božanstva mitologije, vendar serija zgodbe ne zapelje v tako nadnaravne vode kot Igra prestolov. Dogodki temeljijo na nordijskih sagah in dejanskih dogodkih, kot so dokumentirani vikinški napadi na angleška mesta in tudi Pariz. V seriji ne manjka bitk, mitskih elementov in intrig, posebej pa izstopajo močni ženski liki, kot je bojevnica Lagertha v podobi Katheryn Winnick. Serija je nastala za TV mrežo History Channel in ostaja njihova najbolj kakovostna in najbolj gledana produkcija.

Vseh pet sezon serije Vikingi je na voljo na Pickboxu, štiri sezone v videoteki Voyo.

katheryn winnick kot Lagertha v seriji vikingi (vikings)

Britanija (Britannia)

HBO Go

Mnoga stoletja pred vzponom vikingov so strah v kosti urbanih narodov nagnali Kelti in njihovi druidi. Serija Britanija si za osnovo vzame zgodovinski dogodek, rimsko invazijo otoka leta 43, vendar so zgodbo napolnili z nadnaravnimi silami in edinstvenimi junaki, ki bi se bolj domače počutili v Zahodnjem.

Britanija se ne izogiba mitološkim koreninam folklore britanskega otočja, čeprav je v središču dejanska rimska invazija iz leta 43. Otoku vladajo Kelti in njihovi druidi, ki se jih rimski legionarji bojijo. A trenutek za napad je pravi, saj so sprta plemena šibka, general pa prepričan v zmago, tudi ko ga božanstva svarijo pred napredovanjem. Peščica glavnih junakov vključuje starega kralja, bojevniško princeso, izgnanega vidca in rimskega generala.

Eden od ustvarjalcev serije je britanski dramatik in scenarist Jez Butterworth, ki je med drugim napisal scenarij za Spectre in Na robu jutrišnjega dne. Njegove izkušnje se poznajo tudi v dovršeni produkciji, ki celo presega zgodnje sezone Igre prestolov. Serijo je posnela britanska mreža Sky, pri nas pa jo predvaja HBO.

Prva sezona serije Britanija je na voljo na HBO Go.

 

 

Zaton vitezov (Knightfall)

HBO Go

Križarske vojne so še en slovit romantiziran zgodovinski trenutek in serija Zaton vitezov nadaljuje tradicijo. Zgodba se začne s padcem Akre, zadnje križarske trdnjave v Palestini, kjer izgubijo sveti gral. Večina dogajanja je postavljenega v Pariz v začetek 14. stoletja, kjer templarji še zmeraj skušajo najti gral, ob tem pa se lovijo v politične spletke.

Vitezi so izgnani iz Svete dežele, nato jih spremljamo petnajst let kasneje v Parizu, kjer se še zmeraj trudijo zbrati sile za novo invazijo. Pestro politično dogajanje jim ni naklonjeno, prav tako pa ne spletke med vladarji in papežem. Ko njihovega vodjo umorijo, se situacija še zaplete, pobudo pa prevzameta bojeviti Gawain in mladi kmet Perzival. Zgodba temelji na resničnih dogodkih, vendar pa si, podobno kot Vikingi in Britanija svobodno izposoja iz mitoloških virov, ki so povezani z osrednjimi junaki. Pri Zatonu vitezovje najbolj opazen tovrstni element sveti gral, ki je že v srednjem veku veljal za mitski in ne resnični predmet. Čeprav je serija nastala za isto televizijsko mrežo kot Vikingi, je opazna nekoliko nižja raven produkcije, med drugim pa je tudi moteče, da imajo vsi vitezi nenehno urejene frizure in čista, zlikana oblačila. Serija je sicer posneta na lokacijah na Češkem in Hrvaškem.

Serija Zaton vitezov je na voljo na HBO Go.

 

Bela kraljica (The White Queen)

HBO Go

Vojna dveh rož je bila ena od ključnih inspiracij za Igro prestolov, serija Bela kraljica pa je zgodovinska drama o tem spopadu družin York in Lancaster. Ker gre za nekoliko starejšo serijo, posnetki bitk ne dosegajo epskega obsega, ki smo ga danes vajeni, zato pa ne manjka intrig in golote. Zgodba temelji na knjigi avtorice Philippe Gregory in spremlja tri dame iz vojskujočih se hiš. V glavni vlogi nastopi Rebecca Ferguson kot kraljica Elizabeta.

Vseh deset delov miniserije Bela kraljica je na voljo na HBO Go.

Črna jadra (Black Sails)

Netflix, Pickbox

Med najbolj strašljive zgodovinske podobe poleg Vikingov sodijo tudi gusarji in prav ti so fokus serije Črna jadra. Dogajanje je postavljeno v tako imenovano zlato dobo piratstva v 18. stoletju. Zastavljeno je kot predzgodba klasike Otok zakladov, vendar so zraven pomešane tudi zgodovinske osebnosti. Serijo odlikujeta akcija in izpiljena podoba, zgodba pa postane zanimiva šele v drugi sezoni.

Roman Otok zakladov pisatelja Roberta Loiusa Stevensona je eden glavnih krivcev za romantično podobo gusarjev. Serija Črna jadra je zastavljena kot predzgodba tega romana, vendar je tudi veliko več, saj v akcijo vključijo tudi kopico zgodovinskih dogodkov in oseb. Poleg tega roman danes velja za mladinsko literaturo, s priporočeno starostjo 10 let, medtem ko serija vključuje številne bolj odrasle elemente, predvsem veliko golote in nasilja. Akcijske scene so dodelane, predvsem ladje, v katere so pri produkciji vložili resnično veliko truda. To niti ni nepričakovano, če vemo, da je med producenti Michael Bay, režiser spektaklov, kot sta Armagedon in Transformerji.

Črna jadra so na voljo na Netflixu, zadnja, četrta sezona pa tudi na Pickboxu.

Serija Črna jadra (Black Sails)

Norsemen

Netflix

Norveška serija je postavljena v presečišče zgodovinske natančnosti in sodobne senzibilnosti, kar izkoristi za humor. Pri tem se najbolj zgleduje po Monty Pythonih in posledično tudi po Vikingu Eriku. Zgodba se odvija na Norveškem v času vikingov, a imajo junaki precej sodoben pogled na življenjske težave. Nasilja je veliko, vendar se večinoma zgodi izven kamere in s komičnim učinkom. Serija je posneta dvojezično, z angleško različico za Netflix, pri čemer večina igralcev govori zelo dobro angleško. Na domačem trgu je serija eden največjih hitov v zgodovini države, saj jo redno spremlja četrtina prebivalstva.

Prva sezona serije Norsmen je na voljo na Netflixu, druga pa sledi kmalu.

The King’s War

Netflix

Kitajska epska serija je z 80 deli bolj megalomanska kot Igra prestolov, že sama gradnja scen pa je bila bojda primerljiva z gradnjo mesta. Dogajanje je postavljeno v obdobje med padcem dinastije Qin oz. Čin in vzponom dinastije Han 200 let pred našim štetjem. Fokus zgodbe je na političnih in romantičnih intrigah, občasne masovne bitke pa so videti zelo v redu, dokler ne pokažejo širokega plana, saj se digitalnim posebnim učinkom pozna, da so bili narejeni pred skoraj desetletjem.

Celotna serija King’s War je na voljo na Netflixu.

The Last Kingdom

Netflix

Tudi ta serija je postavljena v sedem kraljestev, a to je 7 britanskih kraljestev, ki se v 9. stoletju upirajo vikinškim vpadom. Glavni junak je Uthred Bebbamburški, dejanska zgodovinska osebnost, a ker je o njemu ostalo bore malo zapisanega, je večina likov in dogodkov izmišljenih, čeprav umeščenih med resnične dogodke. BBC-jeva serija je v drugi in napovedani tretji sezoni nastala v koprodukciji z Netflixom. Serija temelji na seriji knjig Saksonske zgodbe, tako da zgodbe ni treba zaključiti, ko si ogledate celo sezono.

Prva sezona serije The Last Kingdom je na voljo na Netflixu, druga najbrž sledi kmalu.

Into the Badlands

Amazon Prime, AMC

Tudi postapokaliptično okolje Badlands je podobno Igri prestolov. 500 let po padcu civilizacije so se obdržali drobci tehnologije kot so motorji, a v novem fevdalnem sistemu ni strelnega orožja. Red in zakon vzdržujejo samurajem podobni vojščaki z borilnimi veščinami in meči, tako da je ena glavnih prednosti serije odlična koreografija in izvedba spopadov. V glavni vlogi odličen Daniel Wu.

Prva sezona serije Into the Badlands je na voljo na Amazon Prime, druga najbrž sledi kmalu. Tretja bo na kanalu AMC od 23. aprila 2018.

To je zgolj izbor zanimivih serij z zgodovinskimi in/ali fantazijskimi elementi, ki lahko pomagajo ublažiti blues Igre prestolov. Omenili bomo samo še Antični rim, Smodnik, Da Vincijeve demone in Spartaka, saj bi med pisanjem daljšega seznama Netflix in HBO zagotovo posnela še kako serijo zraven.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *