BeremoFilmKino

Bere se: Igralec št. 1 (Ready Player One)

Scena iz filma Igralec št. 1 (REady Player One).

Bere se: Igralec št. 1 (Ready Player One)

Igralec št. 1 (Ready Player One), predelava istoimenskega nagrajenega romana Ernesta Clina, je en najbolj pričakovanih filmov leta 2018. Knjiga žal ni na voljo v slovenščini, a jo je pravzaprav bolje brati v izvirniku, saj kipi od popkulturnih referenc na odraščanje v osemdesetih v ZDA, tako da bi se v prevodu najbrž precej izgubilo.

Naslovnica knjige Ready Player One.

A brez skrbi, Igralec št. 1 ni zbirka nepotrebnih podatkov o minuli eri, temveč znanstveno-fantastični roman za mlade, napisan iz perspektive fanatičnih oboževalcev popularne kulture. Dogajanje je postavljeno v dokaj distopično leto 2044, na docela pusti planet, z uničenim ekosistemom in globalnim gospodarstvom, ki je tako na psu, da imajo celo restavracije za hitro prehrano večletne čakalne dobe. Pa ne za hrano, temveč za delovna mesta. A ni vse tako črno. Večina prebivalstva je zadovoljnega v OASISu, svetu virtualne resničnosti, ki je mešanica Second Life in masivne večigralske spletne igre vlog (MMORPG), kot je npr. World of WarCraft, poleg tega pa zagotavlja tudi nekatere osnovne državljanske storitve, med drugim obvezno izobraževanje.

Glavni junak Wade Watts, bolje znan pod svojim spletnim imenom Perzival, je po poklicu »gunter«. To je vzdevek za iskalce t.i. velikonočnega jajca, ki ga je v OASIS skril njegov programer in lastnik podjetja James Halliday tik pred smrtjo. Ker je brez potomcev, je lastništvo enega največjih podjetij na svetu zapustil tistemu, ki bo razrešil skrivnostne uganke in odkril skrivno nagrado. Da, nekako tako kot Willy Wonka v romanu Čarli in tovarna čokolade angleškega pisatelja Roalda Dahla. In to seveda ni edina referenca. Halliday je namreč bil obseden s popkulturo osemdesetih, od filmov Johna Hughesa, do serije Družinske vezi, glasbe Rush in Falca ter seveda arkadnih video iger, kot je Pac-Man.

Po objavi Hallidayjeve oporoke je to postala glavna obsesija večine planeta, a po več letih iskanja brez kakršnega koli uspeha se vroča igra prične ohlajati. Vse dokler Perzival ne odkrije prvega ključa in vrže svet v evforijo. Najbolj pa nadnacionalno korporacijo IOI, ki hoče izkoristiti tekmovanje za sovražni prevzem OASISa.

Scena iz filma Igralec št. 1 (Ready Player One)

Avtor skozi celotno zgodbo drži neverjeten tempo, kot da bi imel video igro nastavljeno na najvišji nivo, med tem pa natrosi trivie, referenc, opisov in razlag filmov, pesmi in serij kot listja in trave, a zmeraj uspe najti mejo med splošno znanimi, ki jih lahko le omeni, in tistimi bolj obskurnimi, ki zahtevajo več ozadja (npr. japonska serija o Spider-Manu, Supaidaman, ki je sicer videti tako kot slavni stripovski junak, a ima tudi ogromnega robota). Poleg tega na več mestih nastavi lastna »jajčka«, bežne reference, ki jih bodo prepoznali zgolj posvečeni in čeprav bodo te bralce razveselile, ostali zaradi tega ne bodo nič manj razumeli zgodbe ali uživali v njej.

Film po knjigi je že posnet in pride v kino konec marca 2018. Režiral ga je sam Steven Spielberg, ki je potrdil, da je odstranil reference na svoje filme, a to ne bi smelo pretirano zmotiti zgodbe. Vsekakor je eden največjih virtuozov za kamero veliko večja pridobitev. Glavno vlogo ima mlad Tye Sheridan (Drevo življenja, Možje X: Apokalipsa), igrajo še Olivia Cooke (Ouija), Ben Mendelsohn (Rogue One), Simon Pegg (Vroča kifeljca), Lena Waithe (Master of None), T.J. Miller (Silicijeva dolina) in Mark Rylance (VDV, Dunkirk).

Napovednik filma Igralec št. 1 (Ready Player One)

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *