FilmVideo esejiVideoteke

Video esej: Podobe nadzora v Temačnem zrcalu (A Scanner Darkly)

Video esej: Podobe nadzora v Temačnem zrcalu (A Scanner Darkly)

Prva stvar, ki jo opazimo pri Temačnem zrcalu je nenavadna vizualna podoba, saj film uporablja tehniko rotoskopije, kjer se riše neposredno na filmski trak. Posledično ni potrebe po dragih digitalnih posebnih učinkih, film pa dobi vizualni pečat, ki sicer ne ustreza vsem okusom, je pa v tem primeru zelo inovativno izkoriščen za prikaze nadrealističnih psihedeličnih scen.

Dogajanje je postavljeno v okolico Los Angelesa v distopično prihodnost, kjer svet pesti pandemija zlorabe droge imenovane substanca D. Glavni junak Bob je policist pod krinko, ki skuša zbrati podatke o dobaviteljih droge, pri tem pa izgublja stik z realnostjo, saj mora za prepričljivo krinko tudi uživati mamila.

Osrednja zgodba je Bobov propad, a je podan z mešanico humorja in šokantnih spoznanj, predvsem zaradi barvite druščine zadetkov s katero se druži. Tukaj pride do izraza odlična zasedba na čelu s Keanom Reevesom, Winono Ryder, Robertom Downeyjem Jr. in Woodyjem Harrelsonom. Film je režiral Richard Linklater, ki je sicer bolj znan po lahkotnejših romancah, kot je trilogija Pred zoro/mrakom/polnočjo, a se tukaj povsem potopi v interpretacijo izvirne literarne predloge, romana Philipa K. Dicka.

Temačno zrcalo ponudi uvid v svet, kjer ni mogoče zaupati niti lastnim čutom in spominom, hkrati pa je ta grozeča psihedeličnost tudi del sveta v vojni. In vojna proti drogam je lahko bolj zahrbtna kot droge same.

Pomemben fokus filma Temačno zrcalo je tudi na tehnologijah nadzora, kar je tudi osrednji fokus zgornjega video eseja.

 

Igor in Tamara Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *