FilmHBO GoTVVideoteke

Ostrina: prestižna temačna kriminalka

Amy Adams v seriji Ostrina (Sharp Objects)

Ostrina: prestižna temačna kriminalka

Letos bo za najbolj pričakovano kriminalko poletja ponovno poskrbel HBO. Ostrina je narejena v duhu Pravega detektiva, saj spremljamo preiskavo umora skozi oči novinarke, ki se vrne v rojstni kraj, da bi poročala o izginotjih mladih deklet. Serija temelji na romanu ameriške pisateljice Gillian Flynn, ki je podpisana tudi pod filmsko uspešnico Ni je več.

Režijo serije je prevzel Jean Marc Vallée, med drugim tudi režiser lanske priljubljene in kritiško priznane serije Majhne laži, v glavni vlogi pa je petkratna nominiranka za oskarja Amy Adams.

Novi deli serije Ostrina (Sharp Objects) so na voljo ob ponedeljkih ob 20. uri na HBO, nekaj ur pred tem pa tudi v videoteki HBO Go.

Kompleksni liki Gillian Flynn

Gillian Flynn je literarno predlogo serije napisala, ko je bila še novinarka za področje popkulture. Ob prelomu tisočletja so se na malih zaslonih uveljavile serije o kompleksnih, temačnih junakih, ki jih poosebljajo Tony Soprano (Sopranovi), Dom Draper (Oglaševalci) in Walter White (Kriva pota). S Camille Preaker je Gillian Flynn ustvarila prav tako junakinjo, samodestruktivno novinarko, ki veliko preveč pije in skrivoma počne še marsikaj drugega, medtem ko je odtujena od družbe in ujeta v neperspektivno službo. Ko jo urednik pošlje v njen rojstni kraj napisati reportažo o umoru desetletnice in izginotju še ene, je to lahko priložnost za profesionalni preboj, a je ob vseh skritih okostnjakih njene preteklosti in celega mesteca precej nevarno početje.

Pisateljici je preboj uspel z romanom Ni je več, trilerjem o pogrešani ženski, za katero vse več sledi kaže, da jo je umoril njen mož, a kaj, ko kmalu nismo več prepričani komu sploh lahko še verjamemo. Roman se je kmalu zavihtel na prva mesta prodajanih knjig, po njem pa je nastala tudi filmska uspešnica v režiji Davida Fincherja ter z Benom Affleckom in Rosamund Pike v glavnih vlogah. Slednja je za film tudi prejela zasluženo nominacijo za oskarja.

 

Gillian Flynn sodi med redke avtorje, ki so jim vse romane pretvorili v visokoproračunske filme oziroma serije, a žal Temina ni postala filmska uspešnica in to kljub Charlize Theron na čelu impresivne zasedbe. Morda je bil razlog prav v tem, da Gillian Flynn ni imela časa sodelovati, saj je zaključevala Ni je več in se pripravljala na pisanje scenarijev za Ostrino. Kot je mogoče sklepati po naslovu in ostalih delih pisateljice, gre tudi tukaj za temačno zgodbo o ženski. Libby ponovno raziskuje, kaj se je zgodilo na kmetiji, ko je bila še deklica in je preživela pokol, za katerega je bil obtožen njen brat.

Konec leta bomo lahko videli še en njen film, ki bi lahko imel možnost za oskarje. Widows ni posnet po njenem romanu, temveč je kot scenaristka priredila knjigo Lynde La Plante. V središču zgodbe so štiri ženske, ki morajo vzeti stvari v svoje roke, ko jim možje umrejo med neuspelim ropom in jim pustijo dolgove. Zasedba je navdušujoča in med drugim vključuje Violo Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Liama Nessona in Daniela Kaluyo, režijo pa je prevzel oskarjevec Steve McQueen (12 let suženj, Lakota, Sramota).

A vrnimo se k Ostrini. Kot je avtorica razložila v intervjuju za Hollywood Reporter, je precej zaščitniška do te zgodbe o treh ženskah, nasilju, jezi in zlorabi skozi generacije, saj se je bala, da bi ob priredbi za film ali TV avtorji spremenili zgodbo v grozljiv, eksploativni triler, lik Camille pa oklestili do neprepoznavnosti. Zaradi tega je bila pot Ostrine od knjige do serije sprva tako dolga, čeprav se je na koncu vnel oster boj med Netflixom in HBO, ko je sodelovanje potrdila Amy Adams.

Film Ni je več je na voljo v DKino, prav tako Sramota.

Romani Ostrina, Temina in Ni je več so na voljo tudi v slovenščini.

Kompleksne junakinje v serijah

Avtorica serije je scenaristka in producentka Marti Noxon, ki je vajena razgaljati temne kotičke človeške psihe na TV, saj je med drugim sodelovala tudi pri prej omenjenih Oglaševalcih in črni komediji Dietland, ki jo kmalu pričakujemo tudi pri nas. V vlogi producentke pa se je prvič znašla tudi Amy Adams, ki je za Hollywood Reporter povedala, da jo to delo zanima tudi za v prihodnje, saj ji daje več kreativne svobode in večji vpliv na končne odločitve. Konkretno je njen vpliv k Ostrini pripeljal tudi režiserja. Z Jeanom Marcom Valléejem sta se spoznala, ko sta želela posneti film o Janis Joplin, ki je kasneje žal padel v vodo. A priprave so bile dovolj, da je Amy Adams ugotovila, da Vallée dobro pozna temne kotičke človeške psihe in ga povabila k sodelovanju. HBO je bil takoj za in ga je celo najel še za serijo Majhne laži, ki smo jo spremljali lani (in se na spored vrača prihodnje leto z dodatnimi okrepitvami v podobi Meryl Streep).

 

Seriji Oglaševalci in Majhne laži sta na voljo v HBO Go.

Knjiga ali film

Ljubitelji uspešnice Ni je več ste verjetno že posegli po drugih knjigah avtorice Gillian Flynn. Če še niste, vam svetujem, da branje odložite za po ogledu serije. Zgodba je čudovito prenesena na TV, a ker je zvesta romanu, boste nekatere stvari seveda že vedeli in boste prikrajšani za užitek odstiranja skrivnosti in sestavljanja delcev. To nikakor na pomeni, da ne boste v seriji uživali tudi, če ste knjigo že prebrali, saj vsak medij pusti svoj pečat na tej kompleksni zgodbi.

Prve kritike Ostrine so odlične in vse kaže, da ima HBO na sporedu nov hit na ravni prve sezone Pravega detektiva, Gillian Flynn pa na ravni filmske uspešnice Ni je več.

Obe sezoni Pravega detektiva sta na voljo v HBO Go.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *